|

آیا تبلیغات عملی غیر اخلاقی است؟

-شب خوابیده‌اید و صبح می‌بینید که در چند کانال مختلف تلگرام عضو شده‌اید و علاوه بر مطالبی تکراری که در ده کانال دیگر دیده‌اید، هر چند وقت یک بار تبلیغ فلان کانال، فلان محصول و یا خدمت نیز به شما نمایش داده‌ می‌شود.

-ایمیل خود را باز می‌کنید و انبوهی از ایمیل‌های تبلیغاتی دریافت می‌کنید که آزار دهنده است.

-هنگام تماشای یک سریال درست قبل از نقاط حساس و هیجانی سریال، ناگهان تبلیغات پخش می‌شود.

-در سراسر شهر و اطراف بزرگ‌راه‌ها بیلبوردهای تبلیغاتی فراوانی به چشم می‌خورد که علاوه بر این‌که زیبایی شهر را از بین برده‌اند، گاه ممکن است موجب تصادف و بروز خسارات به رانندگان و احیانن عابران نیز بشود. (حتی یک مورد)

چند وقت است که به کمپین‌های تبلیغاتی بهتایم (همان نرم افزار مدیریت پروژه‌ آنلاین بهساد) فکر می‌کنیم، از تبلیغات در وب‌سایت‌ها و ایمیل مارکتینگ و موارد مشابه. فعلن در حال برنامه‌ریزی و ارزیابی روش‌های مختلف هستیم. اما برایم دغدغه‌های مهمی وجود دارد. ما به یقین برای افرادی ایمیل خواهیم فرستاد که تمایلی به دیدن آن ندارند. در یک کانال تلگرام با تبلیغات خود باعث اتلاف وقتی خیلی‌ها خواهیم شد. حتی ممکن است با تبلیغات تلویزیونی خود بازهم خیلی افراد را از خود برنجانیم. گناه او که برای یادگیری و یا حتی تفریح به یک کانال تلگرامی آمده است و مجبور است حتی دو ثانیه تبلیغات زشت من را تحمل کند و البته باعث شوم که ذهنش از مطالبی که به آن توجه داشت منحرف شود چیست؟ آیا من حق دارم برای منافع احتمالی آتی خود، در حال حاضر هزینه فرصت مخاطبان اجباری خود را تلف کنم؟ درست است که در جامعه ما وقت تلف کردن و به بطلان گذراندن زندگی یک امر مرسوم است، اما آیا من نیز حق دارم که خارج از اختیار دیگران به این کار مبادرت ورزم؟

برایم در فلسفه تبلیغات سوال و چالش‌های اخلاقی جدی به وجود آمده است. مرز اخلاق در تبلیغات کجاست، اگر تبلیغ نکنم و سازمان و یا افرادی که به خدمات من احتیاج دارند، از آن آگاه نشوند و در مدیریت و کارهای خود از سهولت و هوشمندی بیشتری برخوردار نشوند، آیا این موضوع اشکال ندارد؟ اگر من با عدم تبلیغ و یا تبلیغات با روش ابداعی (و البته خلاف جریان آب) خودم باعث شوم که به بهساد و همکارانم آسیب وارد شود و برای آن‌ها دردسر درست کنم، آیا این کار نیز غیر اخلاقی نخواهد بود؟ آیا این حرف‌ها توجیه انجام تبلیغات به روش غیر اخلاقی که در پاراگراف بالا بیان شد نیست؟

پی نوشت: همین الان به همکارانم گفتم که پیگیر موضوع ایمیل مارکتینگ بهتایم باشند!!!

۳ دیدگاه

  1. آفرین. دقیقا چیزی که از بلاگ و شخص شما انتظار میره.
    تبلیفات لازمه ی هر تجارتی هست و حتما باید انجام بشه ولی باید درست انجام بشه. راستشو بخواهید راهکار زیاد هست و تجربه ی من(ما) هم درس‌های جالبی برامون داشته. ولی مهمترین چیز دغدغه داشتن هست. اگه قرار باشه مثل اکثر چیزها در زندگی بهش نگاه کنیم عملا نتیجه خوبی نمیگیریم.
    در مورد تبلیغ هم اگه توجه کنید اکثر تبلیغات آزار دهنده یا توسط شیادان انجام میشه یا آدمهای باری به هر جهت (قابل توجه بامیلو و جدیدا دیجی کالا). ولی تبلیغات هم اصول خودش رو داره و نیاز به مطالعه و بررسی داره که البته چیزی خارج از این کامنت هست ولی میخوام این رو بگم که سالها پیش سونی وقتی تبلیغات رو مطالعه کرد متوجه شد اکثر این کمپیتها و این تبلیغات در و دیوار و رسانه ها عملا تاثیر مثبتشون ور از دست دادن و حتی بعضا منفی شدن. پس از مطالعه و بررسی متوجه شد که اگه به رسانه های محلی توجه کنه بیشتر و بهتر میتونه تبلیغ کنه برای همین شروع کرد کالاهاش رو به آدمهای عادی در رسانه های تخصصی هر حوزه بفرسته و ازشون بخواد اونا رو مجانی استفاده کنن و بابت شرح و توضیحی که مینویسن یه پولی هم از سونی بگیرن. این ایده که امروزه خیلی خوب جواب داده و البته پیچیده تر هم شده دقیقا چیزی بود که نه کسی رو آزار میداد و نه کم اثر بود.
    به شخصه به همه میگم که اگه جلوی تبلیغات نا به جا رو نگیرن مثل این میمونه که کسی تو صورتشون دروغ بگه و اونا بی توجه بگذرن. در صورتی که اخلاق حکم میکنه در مقابل بی اخلاقی بایستیم. من ادبلاکر نصب میکنم و حتی روش بلاک کردن دو شبکه تبلیغاتی ایرانی معروف رو به دو ادبلاکر معروف اضافه کردم (قابل استفاده برای تمام کاربران دنیا). حتی فایرفاکس هم از اینکه مردم در مرورگر اون این امور غیراخلاقی رو انجام میدن ناراضی هست. ولی اگه تبلیغ یا رپورتاژی جایی که برام مهم هست ببینم یه نگاهی میندازم ببینم چی هست و شاید به دردم بخوره. روش درست تبلیغ کردن اس ام اس ایمیل و تلگرام فله ای نیست. در ایمیل و اس ام اس که اصلا درست نیست (مگر اینکه در لیستی برای دریافت تبلیغات در زمینه های کاملا مشخصی عضو شده باشم) ولی در گروه های مربوطه و کانالهای مربوطه خیلی هم خوبه. تبلیغات بحث اخلاقی پیچیده ی خودش رو داره و چون از نرم جامعه ما بیرون هست به این معنی نیست که بی اهمیته. از ادوردز گوگل کمک بگیرید مد شده این روزها.

  2. با سلام
    بنده هم همیشه با این مدل دغدغه ها درگیرم
    خیلی زیاد ، دوراهی یا چندراهی هایی که هرکدوم از اونها یه مزایا و معایب مهمی دارن که نمیشه از اونها چشم پوشی کرد
    ضرر کی مهمتره ؟؟سود چطور؟ اولویت باید برچه اساسی انتخاب بشه
    آیا اگه قرار به ضرر باشه، ضرر خودم رو انتخاب کنم یا ضرر شخص یا عده ای دیگه؟
    اگه ضرر خودم رو انتخاب کنم ، جمعی که مسئولیتشون بر عهده من هست ، (چه در خانواده چه در محیط کار) چه گناهی کردن که باید تاوان اتخاب من رو بدهند؟؟
    چه معیارهایی در اولویت قرار دارن؟
    اخلاق مهمتره یا مسائل اقتصادی؟ یا زمان؟
    سود در کدوم یکی از اینها میتونه ضرر در باقی موارد رو جبران کنه؟

    آیا انتخاب کردن ضرر خودم بخاطر ضرر نرساندن به دیگران ،فایده ای هم خواهد داشت؟ چه برای جمع چه برای شخص

    مدام توی ذهنم این موارد وجود دارن و در انتخاب یک مورد دچار شک و تردیدهای فراوان هستم.
    مثلا یک روز که روحیه خوبی ندارم و قصد رفتن به جایی رو دارم ، توی ذهنم میاد اگر این حال روحی من روی طرف های مقابلم تاثیر بگذاره ، آیا من مسئول نیستم؟؟ حتی شخص ناشناسی که از کنار انسان رد میشه و شاید نیم نگاهی به چهره انسان بندازه ، آیا در قبال تاثیر منفی حال خودم بر روی این شخص ناشناس مسئول نیستم ؟ اگر اون شخص به سبب انرژی منفی که از من گرفته رفتار ناشایستی انجام بده چطور؟ اگر صبوری او کم شود؟

    یا مثلا در انتخاب یک فروشگاه برای خرید ، اگر بخاطر اینکه در یک محله همه از یک فروشگاه خاص خرید میکنند، فروشگاه دیگری تعطیل شود ، مسئولیتی متوجه هیچ شخص دیگری نخواهد بود؟

    یا مثلا در فروشگاه فرضی تحت مدیریت خود، با شناختی که از رفتار مشتریان دارم ،و استفاده از فنون علوم دیگر از قبیل روانشناسی و بازاریابی ، عمده مشتریان فروشگاههای دیگر رو به سوی خودم جلب کنم، در قبال کم شدن فروش دیگر فروشگاهها و احتمالا ورشکستگی آنها مسئولیتی نخواهم داشت ؟

    و تا به الان غیر از خودم و شما شخص دیگه ای رو ندیدم که تا این حد روی مسائل ریز بشه و دقت کنه به جزئیات و منافع و عوارض یک تصمیم.
    که دلیل اصلی دنبال کردن مطالب شما همین موضوع هست.

    واین رو هم میدونم که ذهن مشغولی هایی از این دست خیلی تقید ایجاد میکنه و دست و بال آدم رو برای خیلی از اقدام ها میبنده حتی اقداماتی که خیلی خیلی عادی شدن در جامعه ، و به شدت انرژی انسان رو تحلیل میبره و باعث میشه بازدهی و تمرکز خوبی روی هدفش نداشته باشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *